Miody

Ekologiczne miody z pasieki Janusza Bieńkowskiego

Pasieka spełnia wszelkie normy zgodne z rozporządzeniem Komisji Europejskiej Dz.U.L 189 20.7.2007 s.1 Art.13 rozp.889 :

  • pasieka musi być zlokalizowana , aby w promieniu 3 km od pasieki żródłami nektaru i pyłku były zasadniczo rośliny uprawiane metodami ekologicznymi lub roślinność naturalna
  • ule drewniane – ule powinny być wykonane zasadniczo z naturalnych materiałów niestwarzających ryzyka skażenia środowiska ani produktów pszczelich.
  • wosk pszczeli stosowany do nowych węz musi pochodzić z jednostek produkcji ekologicznej.
  • zabrania się stosowania syntetycznych repelentów podczas czynności pozyskiwania miodu.
  • odpowiednia odległość pasieki od spalarni śmieci, ruchliwych dróg ,autostrad itp. uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie
  • pszczelarz prowadzi pełną ewidencję wszystkich prac wykonywanych w pasiece oraz pełną ewidencję pozyskiwanego i sprzedawanego miodu i wszystkich produktów pszczelich
  • pszczoły przygotowywane do zimowli zostają na naturalnym miodzie w większości na miodzie nawłociowym

CERTYFIKATY:


Potwierdzeniem wyjątkowości tych miodów i produktów pszczelich jest fakt, że Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski posiada trzy najważniejsze świadectwa jakości i certyfikaty tj. CERTYFIKAT ZGODNOŚCI (ekologiczny) , wpis na LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH oraz Świadectwo Jakości „CHRONIONĄ NAZWĘ POCHODZENIA” . Do uzyskania których należało przejść żmudny i długi proces weryfikacji przez odpowiednie jednostki potwierdzające najwyższą jakość pozyskiwanych produktów.                                    

Śmiało można stwierdzić że są to „PRODUKTY PREMIUM „


View the embedded image gallery online at:
http://lisieckiesmaki.pl/miody#sigFreeId337f358be1


View the embedded image gallery online at:
http://lisieckiesmaki.pl/miody#sigFreeIdb91d2de2df