Soki i syropy

Soki Ogrody Sabinu

Nasze Ogrody

Nasze ogrody są zatopione w sercu nienaruszonej przyrody. Z dala od cywilizacji. Pośród łąk, lasów i jezior cichej i spokojnej krainy leżącej nieco na uboczu wielu podróży. Kraina nasza została ukształtowana przed tysiącami lat przez wycofujące się lodowce. W pozostawionych, wyrytych w ziemi bruzdach powstały czyste jeziora, zaś pofałdowane tereny szybko porosły przepastnymi borami i lasami.

Nasze lasy bogate są w zwierzynę i wszelkiego rodzaju owoce leśne i grzyby.

Od wieków ludzie naszej krainy żyli z tej ziemi. Kraina Ogrodów Sabinu to miejsce gdzie swobodnie przechadzają się stada żubrów…

Ta kraina ma tysiące jezior choć nie jest Mazurami, ma żubry choć nie jest  Białowieżą, ale ma też stare odmiany jabłoni z których powstają nasze doskonałe soki jabłkowe.

Stare jabłonie

Stare jabłonie kwitną nad naszymi głowami. Rozłożyste drzewa, które jesienią będą dźwigały dorodne soczyste jabłka. Jabłka, których smak mamy w pamięci - w pamięci ponieważ w dzisiejszych czasach dostęp do nich jest trudny, a czasem wręcz niemożliwy. Nasza cywilizacja pędzi, szuka ułatwień i wygody. Stare wielkie drzewa  stały się niewygodne i zostały zastąpione przez łatwiejsze w uprawie niewielkie „krzewy przemysłowe” - już nie tak smaczne i różnorodne jak stare odmiany jabłek.

Zdecydowaliśmy się przywrócić dawne smaki. Do produkcji naszych soków wykorzystujemy stare, trochę już zapomniane, odmiany jabłoni.

Nasze wyjątkowe soki jabłkowe powstają dzięki umiejętnemu zmieszaniu różnych aromatów i smaków.

W kulistych koronach drzew kryją się kosztele. Jest to polska odmiana pochodząca prawdopodobnie z XVII w. Rodzi kuliste, średniej wielkości owoce o zielonej lub słomkowozielonej, gładkiej i mocnej skórce z niewielkim,  żółtawym, rumieńcem. Miąższ owoców jest żółtawy, zwięzły, soczysty, bardzo słodki i smaczny. Owoce dojrzewają w drugiej lub trzeciej dekadzie września.

Do rumianej koszteli dodajemy jabłka landsberskie. Odmiana wyhodowana nad Wartą w połowie XIX w. Owoce ma duże lub średnie z niewielkim, jasnym, rozmytym, rumieńcem. Miąższ owoców jest biały z żółtawym lub zielonkawym odcieniem, chrupki, bardzo soczysty, kwaskowato słodki, lekko aromatyczny i bardzo smaczny.

Jednak aby nadać sokom arystokratycznego sznytu (wręcz cesarskiego) dodajemy do nich samego Cesarza Wilhelma. Jabłka te mają grubą, zielonożółtą skórkę, z silnym czerwonym rumieńcem. Miąższ zaś żółty, soczysty, gruboziarnisty, kruchy, winno - słodki, o korzennym aromacie.  Cesarskie jabłonie rosną bardzo silnie, tworząc rozległe i wysokie korony.

Tak powstają w naszych tłoczniach soki, które zapach i aromat tych starożytnych odmian niosą po całej Rzeczypospolitej.

View the embedded image gallery online at:
http://lisieckiesmaki.pl/soki-i-syropy#sigFreeIdf19fd1fee3

Syropy

Produkują syropy metodą naszych babć, to znaczy świeże owoce zasypują cukrem a kiedy puszczą sok zlewają go do butelek.

Jest to naturalny syrop, a nie jak większość dostępnych na rynku produktów - woda połączona z koncentratem i aromatami.

View the embedded image gallery online at:
http://lisieckiesmaki.pl/soki-i-syropy#sigFreeId5811745e2a